Aten och Jerusalem En teologisk podcast i alternativ, frikyrklig tappning. Högt och lågt, världsligt och kristet, Aten och Jerusalem.

December 20, 2018  
  • in DefaultTag

”Vad har Aten med Jerusalem att göra?”

 

Den retoriska frågan ställde Tertullianus på 200-talet. Hans svar var givet – inte mycket. Vad har egentligen uppenbarelsens stad att göra med platsen för ideologi, filosofi och politik? Podcasten Aten och Jerusalem vill plocka upp den gamla frågan från (typ) kyrkofadern och tillsammans med er lyssnare, under skämt och allvar, se vad uppenbarelse och tro har att göra med vår tids tankeströmmingar. 

 

Den nittonde oktober 2014 släpptes det första avsnittet av Aten och Jerusalem och sedan dess har ungefär ett avsnitt i månaden puttrat ut i etern. Målsättningen var, och är, att bidra till det teologiska samtalet i Sverige utifrån en mer frikyrklig vinkel. Genom att intervjua svenska och internationella gäster vill vi nå till en publik som är intresserad av hur lärjungaskap, kyrka och teologi kan se ut idag – och vilka utmaningar som ligger framöver för frikyrkan och den bredare kristna kyrkan. 

 

Poddens skapare, Anton och Simon, önskar vara både personliga (och ibland tramsiga) men även väl förberedda och intellektuellt hederliga i sitt arbete. Allt för att ställa relevanta och utmanande frågor till de gäster som deltar i podden.

 

Sammanfattning av första året

 

Sammanfattning av det andra året

 

Sammanfattning av det tredje året

 

Sammanfattning av det fjärde året

 

Anton Johnsson, född 1990, är pastor inom EFK och håller för närvarande på med sina masterstudier i teologi; dessutom är han ångermanlänning i linköpingsexil och gift med Sofia. Han gillar te, laktrispipor och böcker samt tycker om att dansa motvals.

 

Simon Axelsson, född 1988, är en teologistuderande, småländsk örebroare som gillar populärkultur, elbasdistortion och att vara ständigt uppkopplad.